El fil d'Ariadna (II), un laberint de somnis per a lletraferits de tota mena

diumenge, 5 de novembre del 2023

Més lectures! Som-hi!

 


Purs homes, de Mohamed Mbougar Sarr

Impressionada per la bellesa i la profunditat d'aquesta extraordinària novel·la. Mohamed Mbougar Sarr, que va guanyar el Premi Goncourt l'any 2021 amb La memòria més secreta dels homes, aquí ens regala un text breu i colpidor sobre la terrible situació dels homosexuals al Senegal. Un al·legat poètic i introspectiu a favor de la llibertat. Una delícia per a la ment i per a l'esperit. D'aquelles obres que encara et permeten creure en la literatura.

84, Charing Cross Road, de Helene Hanff

Encara que sembli mentida, no l'havia llegit. He vist la pel·lícula, però no l'havia llegit, el llibre. Ara fa poc que una amiga, la Melania Puig, me'l va regalar. És també una delícia, com acabo de dir del llibre anterior. Aquesta és la paraula. Delícia. L'amistat, la bona gent, la solidaritat i els llibres. Sempre els llibres. 

Eixavuiros, d'Irene Solanich Sanglas   

Un recull de relats, entenc que escrits al llarg del temps, que tenen en comú la imaginació i la crítica. N'hi ha de fantàstics, de terrorífics i de més realistes. Alguns ja els havia llegit. Em sembla perfecte que noves veus facin noves aportacions al gènere del conte. 

La por, d'Esperança Camps 

Una novel·la que desassossega profundament, que oscil·la amb naturalitat entre la primera i la segona persona pel que fa a la veu narrativa, un text on el personatge principal passa de pressa del present als records del passat i on anem descobrint de mica en mica les circumstàncies de la seva vida, des de la infantesa. Una novel·la marca de la casa d'aquesta escriptorassa que és Esperança Camps, una dona a la qual admiro molt i que mai no ens deixa indiferents. 

Constel·lacions, de Blanca Busquets 

Una història de relacions familiars, narrada des de les diverses veus dels protagonistes, amb un rerefons lleugerament autobiogràfic de l'autora, que ens revela al final. Però no tingueu por, no és un llibre d'aquests d'autoficció insofribles que corren ara. És una novel·la, una ficció ben travada on cada personatge hi juga el seu paper enmig de la constel·lació familiar. Hi ha molts silencis, molts secrets, però, curiosament, gairebé tots tenen a veure amb l'amor dels uns envers els altres. La realitat del País Basc en l'època més dura d'ETA és un dels temes que hi trobem, però no l'únic. Llegiu-lo i ho descobrireu. M'ha agradat molt.