El fil d'Ariadna (II), un laberint de somnis per a lletraferits de tota mena

dijous, 21 d’abril del 2016

Sant Jordi 2016: El basar dels llibres desconeguts









El Setmanari El Temps, amb motiu de la diada de Sant Jordi, ha posat en marxa enguany una bonica iniciativa. Ha demanat a unes quantes persones vinculades a la literatura que triéssim sis títols d'obres literàries (tres catalanes i tres en altres llengües) que consideréssim poc conegudes, o oblidades, o que es mereixien més visibilitat al marge de les novetats. Una de les persones he estat jo i he fet les meves recomanacions. Us les detallo tot seguit, però també us poso aquí l'enllaç d'El Temps per tal que pugueu consultar les recomanacions de tothom.

OBRES QUE RECOMANO:


Lucrècia o Roma libre, Joan Ramis i Ramis. És una obra de teatre del segle XVIII, l'única tragèdia neoclàssica que tenim en català. S'ha representat poquíssim i el gran públic no la coneix.

La infanticida, Víctor Català. És una obra bastant coneguda, però ha gaudit de poca visibilitat. Es tracta d'un monòleg potent i dur, escrit per una Caterina Albert molt jove, que cal llegir.   

El cant de les dunes, Jordi de Manuel. Una novel·la de ciència-ficció, de gran bellesa i originalitat, que reflexiona sobre la condició humana. Per reivindicar la literatura de tots els gèneres en català. 

Cae la noche tropical, de l'argentí Manuel Puig. Tot i que sigui un autor conegut i algunes de les seves obres, com ara El beso de la mujer araña, tinguessin gran èxit, aquesta novel·la, que és del darrer que va escriure, no ho és tant. Una petita (o gran) delícia.    

Gatos, de Darío Jaramillo Agudelo, escriptor i poeta colombià. En general recomano tota la seva obra, i en particular aquest poemari ple de sensibilitat i originalitat dedicat a uns animals tan preciosos com els gats. 

Salvar a Mozart, de Raphaël Jerusalmy. L'autor va néixer a París, la novel·la és recent i magnífica. Es pot llegir en una edició de l'Editorial Navona, de l'any passat, en castellà.  




S'acosta Sant Jordi, lletraferits!

3 comentaris:

Mercè Bagaria ha dit...

Només conec la gran delícia de Manuel Puig. M'apunto la resta. La llista a llegir creix a una velocitat de vertigen i el temps s'esfuma cada cop més de pressa. :-)

Shaudin Melgar-Foraster ha dit...

Iniciativa molt necessària, però em temo que no gaire gent en farà cas, com sol passar amb aquestes coses. Acabo de mirar totes les recomanacions a El Temps i, pel que fa a la literatura en català, m'han agradat dues tries: la teva i la de la Núria Cadenes. De la recomanació de la Núria he llegit Un film, de Víctor Català. Ara m'interessa llegir Viatges i flors, de Mercè Rodoreda. De la teva he llegit La infanticida, i fa temps que vull legir El cant de les dunes. De Lucrècia..., l'obra de teatre, no en sabia res, però m'has fet interessar i, ostres, l'única tragèdia neoclàssica en català! Això s'ha de conèixer, sens cap dubte.

Anna Maria Villalonga ha dit...

La delícia de Manuel Puig és una meravella. Veig que a tu també t'ho sembla, Mercè.

I sí Lucrècia és la nostra única tragèdia neoclàssica. Ja saps que el teatre setcentista és el meu tema, Shaudin.