El fil d'Ariadna (II), un laberint de somnis per a lletraferits de tota mena

dilluns, 10 de setembre del 2012

Trobada de portals i blocs literaris a la Setmana del Llibre en Català





Ahir al migdia, en el marc de la Setmana del Llibre en Català, vaig assistir a una agradable trobada organitzada pels espais literaris "L'illa dels llibres" i "Llegir en cas d’incendi". 
Una activitat on intercanviar idees al voltant dels portals i blocs literaris a la xarxa, sota el lema 'Els blogs i els portals literaris avui’.  
L'acte va comptar amb les intervencions de Jordi Milian de "L’illa dels llibres" com a moderador, Patricia Tena de "Llegir en cas d'incendi"; l’escriptor, periodista i blocaire Jordi CerveraNeus Chordà de Chordà Comunicació i Ester F. Matalí de "Llibresperllegir".  
Vaig poder saludar molta gent coneguda, a alguns dels quals feia temps que no veia, com és el cas dels escriptors Xulio Ricardo Trigo i Coia Valls. Hi havia també Maria Dolors Sàrries i Jordi Fernando de l'Editorial Meteora i el meu estimat amic Sebastià Bennasar, amb els quals el dia anterior havia compartit trobada "negrota" a la Llibreria Catalònia (llegir aquí).
 
La conversa fou molt interessant. Va quedar palès l'interès de tot un conjunt de gent que treballen (que treballem) cada dia per la cultura i per la literatura, amb il·lusió i amb dedicació, esmerçant un temps que esgarrapem al nostre lleure i a les nostres activitats professionals. Cada un dels participants va exposar la seva experiència i va fer les seves aportacions.
Es van apuntar molts temes, entre els quals el camí que encara s'ha de recórrer per tal que certs sectors (com l'editorial) tinguin més present la importància dels webs, portals i blocs literaris. Internet és el futur i el camí s'ha d'anar obrint de mica en mica.
Xulio Ricardo Trigo també va posar damunt la taula un aspecte que em sembla important. La xarxa és un àmbit immens, obert a tothom, on qualsevol usuari pot penjar ressenyes i comentaris literaris. Òbviament, si no es fa des del rigor, aquesta facilitat pot  comportar  confusions, errors, recomanacions poc serioses i mal documentades o sense cap interès. Va suggerir una idea: la de crear algun tipus d'espai on s'agrupessin els llocs de veritable solvència. 
Jordi Cervera, tan amable com sempre, em va veure entre el públic i em va convidar a dir alguna cosa. Va insistir en el meu activisme a prova de bomba, la qual cosa li agraeixo molt. Em va agradar  poder sumar-me a una activitat amb la qual, òbviament, em sento tan identificada.     
 
Us enllaço aquí l'entrada de "L'illa dels llibres" on, si ho voleu, podreu seguir l'àudio de la trobada.        

En fi, que no cal dir res més. Amics: La cultura no és un luxe. Per sort, encara en som uns quants que ho tenim ben clar.
 
 
 

10 comentaris:

Jordi L'illa dels llibres ha dit...

Moltes gràcies per assistir a l'acte i per la feina feta!!!

Jordi Canals ha dit...

A mi em va agradar molt, com sempre.

Sergi ha dit...

Sens dubte la xarxa és un dels àmbits principals en la defensa i promoció de les llengües i les cultures.

Felicitats per la feina que feu tots plegats!

ALÍCIA MARSILLACH ha dit...

És clar, que la Cultura no és un luxe!

Anònim ha dit...

Té molt mèrit tot el que feu per la cultura catalana, sous genials !! Endavant sempre !!
Tura.

Shaudin Melgar-Foraster ha dit...

Llegit i escoltat l’audio. Quina gràcia, sempre la nostra activista literària entra en escena quan menys t’ho esperes. Maca la Potatito! Molt interessant tot plegat.

Helena Bonals ha dit...

És molt difícil de separar els bons llocs dels que no ho són, em sembla. Jo faig el bloc Anticànons, precisament per això.

Unknown ha dit...

A mi em sembla que al final em quedaré despenjada del medi virtual referit a la lectura... em costa molt i no m'atreu gaire... què hi farem!!
Gràcies per la crònica, Anna!!

Anna Maria Villalonga ha dit...

Què vols dir, Teresa, si tu ets seguidora de tots els meus blocs? Aquests portals no són portals per llegir obres. Són espais on es comenten obres i es promouen obres, bàsicament. Peró si tu fa anys que ho fas!

Anna Maria Villalonga ha dit...

Helena, suposo que la feina ben feta a la llarga s'aprecia. Però no tothom està preparat per fer-ho, aquest és el problema. Una massa lectora que entri a Internet buscant informació, fàcilment pot anar a parar a llocs que no ofereixen explicacions o valoracions realment fiables. És el gran perill. I el gran repte, també. Entro als teus Anticànons, nom, d'entrada, extremadament suggeridor.