El fil d'Ariadna (II), un laberint de somnis per a lletraferits de tota mena

dimarts, 30 d’octubre del 2018

Tot llegint Manuel de Pedrolo. Avui: Introducció a l'ombra





Avui us porto una de les novel·les de ciència-ficció de Manuel de Pedrolo. Es tracta d'Introducció a l'ombra, escrita l'any 1956 però publicada per primer cop el 1972. Introducció a l'ombra és un text breu (131 pàgines en l'edició de Pagès Editors de 2016) on Pedrolo indaga al voltant d'alguns temes clàssics del gènere: la relació espai/temps, l'existència d'universos alternatius i les fronteres d'allò que coneixem. El rerefons del relat és clarament filosòfic i palesa el ric conjunt d'interessos i lectures (també plenament científiques) que amaren el vast univers de coneixements de l'autor.   

No podem acostar-nos vertaderament a la figura de Pedrolo sense tastar tots els gèneres que va conrear. El corpus de la seva narrativa forma un conjunt indestriable on, com en un enorme trencaclosques, hi anirem trobant una peça rere l'altra. Amb Introducció a l'ombra, Pedrolo s'insereix de ple en la narrativa de ciència ficció especulativa amb la utilització erudita de les teories físiques, geomètriques i matemàtiques imperants. 

Aprofitant la celebració del centenari, Margarida Aritzeta ha escrit una novel·la, Quimera, que és un homenatge a Introducció a l'ombra i a Manuel de Pedrolo. La vam comentar aquí i si voleu podeu llegir la ressenya. 

Us deixo amb les imatges d'algunes de les cobertes de la novel·la al llarg del temps. Que passeu un bon dia, lletraferits. I, sobretot, no deixeu mai de pedrolejar.   

  






3 comentaris:

Margarida Aritzeta ha dit...

És una de les primeres lectures que recordo de Pedrolo, que em va sacsejar de cap a peus. Aparentment, és molt simple, però la cosa es complica que no vegis. Sembla estrany que amb tan poca cosa (!!!) se'n pugui fer una novel·la!

Anna Maria Villalonga ha dit...

Certament, Margarida. Ara que l'he rellegit, he pensat el mateix. I la va escriure en 6 dies, del 29 de març al 4 d'abril de 1956. Increïble.

jorgeefrrr828 ha dit...

WONDERFUL Post.thanks for share..more wait .. … casino real money