Ahir, dia 18 de maig, vam fer la presentació al Casal Independentista de Sants del llibre de Matthew Tree Com explicar aquest país als estrangers. L'Emili Gil, que va assistir a l'acte, ha estat tan amable d'escriure aquesta crònica.
Ahir, a les 19,35 de la vesprada, davant d’una trentena de persones aplegades al Casal Independentista de Sants (Barcelona), prengué la paraula Manel Mora, que va fer una breu introducció per iniciar l'acte de presentació del llibre Com explicar aquest país als estrangers, de Matthew Tree.
A continuació, Anna Maria Villalonga, professora de la Universitat de Barcelona, féu esment al paper de divulgador i comunicador de Matthew Tree, activitat que, al seu parer, no només dignifica l’obra pròpia publicada de Tree, sinó que n’augmenta la vitalitat. Valorà la feina de l’escriptor duta a terme des de 1984, quan s’instal·là a Catalunya, ja que aporta a la nostra realitat quotidiana una mirada singular des de la perspectiva d’una persona vinguda de l’estranger i educada sota el sistema britànic.
Durant la seva exposició, Villalonga es referí al vessant solidari i participatiu de l’escriptor, demostrat clarament per la seva implicació amb “Barcelona decideix” i altres iniciatives populars. Pel que fa a l’estil, en destacà l’humor àcid i la ironia fina, la crítica mordaç i, alhora, tendra.
Durant la seva exposició, Villalonga es referí al vessant solidari i participatiu de l’escriptor, demostrat clarament per la seva implicació amb “Barcelona decideix” i altres iniciatives populars. Pel que fa a l’estil, en destacà l’humor àcid i la ironia fina, la crítica mordaç i, alhora, tendra.
Cap a tres quarts i cinc de vuit, Matthew Tree s’alçà de la cadira per llegir en veu alta i clara fragments del llibre presentat, bo i explicant algunes anècdotes. Una de les primeres coses que copsà, en ser i instal·lar-se a Catalunya, fou que molts dels seus compatriotes que visitaven el nostre país venien amb idees preconcebudes, farcides de tòpics. Veien, en les nostres terres, allò que els havia estat ensenyat des del sistema educatiu: l’imperi espanyol monolingüe. És a dir, no veien, o no volien veure, la realitat catalana. Preferien la fantasia, la versió oficial estesa pels imperis col·lonialistes. L’escriptor va parlar del documental Spain’s Secret Conflict, on es parla sense embuts que Catalunya és una nació diferenciada de la resta de l’estat. Tree explicà que els productors no han aconseguit vendre el documental enlloc. L’argument més repetit de les cadenes televisives per no adquirir-lo és que “d’aquest tema els espectadors potencials no en tenen cap idea”. És a dir: actualment encara hi ha molts europeus i europees que ignoren l’existència de Catalunya com a país amb identitat pròpia i les seves diferències amb Espanya, malgrat la difusió enorme del Barça. Tree es lamentà de la manca de cultura que continua vigent arreu del continent, així com la indiferència, ignorància (i fins a quin punt ocultació?) que existeix envers el fet català.
Pel que fa a la premsa internacional, esmentà que els corresponsals sempre són a Madrid i sovint es limiten a llegir “El mundo” i “El país” en, exclusivament, les edicions madrilenyes. Resulta, doncs, impossible que tinguin una visió àmplia dels successos. Per finalitzar la seva intervenció, contà l’anècdota d’un senyor de Fraga (la Franja ) que, per poder vendre a Saragossa (Aragó) pomes procedents de terres catalanes, havia hagut de canviar les caixes on posava “fruites de Lleida” per d’altres on s’hi llegeix “plátanos de Canarias”.
Tot seguit, s’inicià una tertúlia molt enriquidora amb el públic assistent, durant la qual quedà palès que els intents de genocidi cultural continuen. Però, és clar, som en democràcia i aquí no passa res. Pau, flors i violes (Emili Gil per a "El fil d'Ariadna, Barcelona).
14 comentaris:
Acurada explicació del que vam viure ahir a Sants.
Gràcies per ser com ets, Matthew!
Gràcies per la dibulgació de la nostre realitat.
M´agradaria sentir la sensació que la majoria de persones que gaudeixen o es quedan a casa nostra, son del perfil d´en Matthew. Es una sort per nosaltres gaudir d´una ment tant oberta, respetuosa i noble. El problema que tenim es que malauradament no tothom respon com el nostre amic i cada cop mes jo em sento mes extranya a casa nostra.
Una abraçada familia !!!
Agraiexo Matthew la deferència de signar-nos el seu llibre. No vaig poguer gaudir d´aquesta trobada però ja m´han fet cinc cèntims !!
Salut companys !
Anna, la presentació del llibre l'he trobat molt emotiva. M'hagues agradat ser-hi. El Matthew, més o menys sempre l'he seguit amb els programes de TV. M'agrada el seu terennà i singular forma de ser. Estic segura que el llibre tindrà sortida, doncs penso que aqui se'l coneix bastant. I m'atreviré a dir que la gent se l'estima. si es possible li passes els meus bons desitjos. També felicitarte a tú per explicar amb tanta cura la presentació del llibre.
Una abraçade i gràcies.
Finalment no vaig poder assistir a l'acte, tal i com m'hagués agradadat. Sortosament, tenim aquest blog i les seves cròniques. Aquest llibre, i la personalitat de l'autor, ja fa temps que em tenen encuriosit. Em sembla una bona proposta per a una lectura estiuenca.
Carme Luis, la crònica no és meva, sinó de l'Emili Gil.
Moltes gràcies per la trobada.... una abraçada.. Mercè
Ahir vaig viure moments molt especials amb tots vosaltres. Em va agradar molt conèixer el Matthew i crec que entre tots es va crear un clima de complicitat i d'amistat molt càlid!
Gràcies, Anna, per haver fet possible que compartíssim tots plegats una part del nostre temps.
Petons!!
Moltes gràcies, Emili. I gràcies Anna Maria.
Segueixo la trajectòria d’en Matthew Tree des de fa anys, sobretot, pel que fa a tot el que té en anglès sobre Catalunya. És una gran ajuda a les meves classes al Canadà. Tenim molta informació en català, pero a mi em cal informació en anglès, i no només en anglès, sinó també que la persona que informa sigui nascut en un altre país –millor en un païs anglòfon i del primer món. Així no solament els meus estudiants (i amics) ho entenen, sinó que en fan més cas.
L’existència de Matthew Tree és perfecte per a mi. Com que, a més de tot el que he esmentat, és una persona inteŀligent que es nota que sap de què parla, té una bona influència al meu “món”.
Malauradament, el seu cas és força únic.
Això que has comentat, Emili, sobre que en Matthew es referia als corresponsals que són a Madrid, m’ha cridat l’atenció perque jo me n’he fet un tip de parlar sobre aquest problema. És un problema molt gros que tenim a Catalunya. Les poques notícies que van arribar al Canadà (i a l’Amèrica del Nord en general) sobre la manifestació del 10 de juliol, venien de Madrid; les poquíssimes noticies sobre les consultes populars per la independència, venien de Madrid; podríem continuar. Us podeu imaginar com són aquestes notícies.
Tremolo amb les teves darreres paraules, Shaudin. La informació esbiaixada, parcial i censurada que rebeu em fa tenir calfreds. Moltes gràcies a tothom, als que hi éreu físicament i als que no, que també hi éreu, malgrat tot. Molts ànims, força, salut, sort i avant, sempre avant!
Felicitats al Matthew per la seva visió preclara, sense prejudicis de la realitat catalana. Com diu la Shaudin, de bon segur que és de gran ajuda per fer entendre determinades coses a la resta del món.
Gràcies Anna per la introducció, molt encertada i que va acostar el personatge a l'auditori (encara que en Matthew no necessita gaire ajut per ser proper i generar caliu i "bon rotllo".
Va ser una estona molt agradable i enriquidora.
Felicitats també a l'Emili per l'acurat resum de l'esdeveniment.
Jordi V. (IO)
L'enhorabona a Matthew. He llegit el seu llibre i m'ha agradat força.
El passat 18 de maig.va tenir lloc al casal independentista de Sants. la presentació del llibre d.en Mattew Tree. ' Com explicar aquest pais als extrangers'. la presentació va anar a carrec d.Anna Maria Villalonga.escriptora i professora universitaria. l.Anna Maria .va destacar la bonhomia d.en Mattew Tree. la seva predisposició a donar suport a diverses causes...perdudes..Tot seguit l.autor va explicar l.origen del llibre.un recull d.articles apareguts a diversos mitjans de comunicacio.Va fer esment a la ment quadriculada. de certs mitjans de comunicacio per entendre la nostra realitat nacional. el nostre taranná..tot seguit i despres d.un breu peró profitos debat amb el public asistent es va cloure l.acte..ens va deixar un bon gust de boca i l.avidessa. per gaudir de la lectura del llibre.
Júlia Badal
Aquest darrer comentari és la petita crònica que, sobre l'acte, ha fet la Júlia Badal, que hi va ser present.
Com que jo ja havia publicat la crònica de l'Emili, que va ser més ràpid en escrivir-la, he pensat que podia penjar aquí la de la Júlia.
Gràcies, lletraferits.
Publica un comentari a l'entrada