El fil d'Ariadna (II), un laberint de somnis per a lletraferits de tota mena

diumenge, 8 de gener del 2023

Darreres lectures de 2022

 


LA MÁQUINA DEL AMOR SAGRADO Y PROFANO, d'Iris Murdoch 

He de confessar que no havia llegit res d'Iris Murdoch i que he quedat molt sorpresa. Una novel·la densa, que furga en les entreteles dels personatges fins a límits insospitats. La falsedat, la mentida, el bé i el mal, l'engany, l'egoisme, les relacions prohibides, la família, els amics. Tot apareix profundament tractat en un text que ens parla d'un home escindit entre l'amor sagrat (la seva esposa, el matrimoni) i l'amor profà (la seva amant). Cal recordar que Murdoch era també filòsofa, i que això s'observa clarament en la novel·la. El llibre és de 1974, però té un to atemporal important.


EL PALAU DE GEL, de Tarjei Vesaas   

Un llibre especial, que t'atrapa i t'absorbeix, que et reté entre les seves pàgines com el gel et pot retenir entre les seves urpes glaçades. Dues nenes d'onze anys, una amistat incipient i la força desbocada de la naturalesa extrema. Una delícia que no us podeu deixar perdre. Publicat per Nits Blanques. 


LA NENA DELS NOU DITS, de Laia Fàbregas 

Una novel·la que m'ha semblat diferent i amb un rerefons interessant. A mig camí del realisme i de la ficció dins la ficció, és un exercici sobre la veritat i la mentida, els temps sòrdids del franquisme i la transició, i l'impacte personal i familiar d'ambdues coses. Llegidor.