El fil d'Ariadna (II), un laberint de somnis per a lletraferits de tota mena

diumenge, 14 de maig del 2023

I continuem llegint!

 


Tornem a anotar els llibres llegits des de l'anterior entrada. Aquí els tenim. 


Bon dia, tristesa, de Françoise Sagan

Els Petits Plaers de Viena Edicions en realitat no són petits, sinó grans. Quina meravella aquest Bon dia, tristesa de Françoise Sagan que, encara que sembli mentida, jo no havia llegit mai. Un llibre que va causar un gran enrenou quan va aparéixer, l'any 1954. No podia ser que una noia tan jove (Sagan tenia 17 anys) escrivís un text tan directe, sensual, explícit i profund. Va ser prohibit a molts països. Potser recordareu la versió cinematogràfica d'Otto Preminger, amb Deborah Kerr, Jean Seberg i David Niven, del 1958. La lectura de la novel·la m'ha fascinat, amb aquesta protagonista, jove com l'autora, tan encantadora i perversa, que ens explica una part del seu passat, un estiu crucialment vital a la vora del mar. 

La dona pèl-roja, d'Orhan Pamuk  

La dona pèl-roja és un text especial, una història que atrapa, una revisió de l'Èdip rei de Sofòcles i una reflexió al voltant de les relacions entre pares i fills. La vida, la mort. Matar el pare o matar el fill. Passar una infantesa marcada per l'absència paterna. Al darrere de tot, una aproximació històrica i política a la Turquia del segle XX. M'ha interessat força.   

Una història és una pedra llançada al riu, de Mònica Batet 

Lectura que impacta. Probablement la paraula impacte és la que millor descriu la sensació que la novel·la m'ha causat. I això que coneixia perfectament el tema i he seguit de ben a prop el procés creatiu de l'autora. D'una banda, el text és una enorme metàfora, que es vehicula a través de les cançons i els contes populars. Per tant, té molt d'exercici metaliterari. D'una altra banda, tenim davant dels ulls un cant profund a favor de la llibertat. La crítica ferotge a la repressió, al totalitarisme, als sistemes dictatorials. La descripció de l'horror, del sotmetiment d'uns homes envers els altres, del patiment de les dones. No crec que l'autora n'hagi estat conscient, però aquesta novel·la la podria haver signat Manuel de Pedrolo. Si ell ara la pogués llegir, li agradaria molt. 

L'ordenació dels maons, de Manuel de Pedrolo

I parlant de Pedrolo, aquí tenim una de les seves novel·les, la setena entrega del cicle descomunal que és el Temps Obert. Una de les possibilitats de vida del protagonista, Daniel Bastida, quan el bombardeig que el 1938 ho canvia tot, el deixa sense pares i sense germana petita i només sobreviuen ell i el germà gran. Pedrolo, amb aquest cicle, va obrir una porta que encara ningú més ha obert. No cal que reiteri el seu valor ni la meva admiració. 

La terra s'ho porta/No han donat la llum, encara, de Núria Cadenes 

L'Editorial Comanegra ha assumit la bogeria deliciosa de continuar el cicle pedrolià. I aquí les dues aportacions de Núria Cadenes, dues novel·les que neixen de la segona entrega del cicle, Se'n va un estrany. Són dos textos breus, però suficients per continuar l'obra de Manuel de Pedrolo, la qual cosa li faria molta il·lusió perquè així ho va deixar dit. Somiava que tant de bo en el futur altres escriptors tiressin endavant el Temps Obert. I enmig d'aquesta aventura ens trobem. 

El llapis vermell, d'Oriol Molas 

Lectura colpidora. Una novel·la clara i directa. Els traumes de la infantesa i l'adolescència ens poden marcar la vida per sempre, ens poden convertir en allò que mai no hauríem de ser. Un internat, un noi de bona pasta, un abusador psicòpata, i de fons el retrat d'un temps i d'un país, i d'un ensenyament en mans de l'Església que és una vergonya per a la societat. I que, sembla mentida, encara existeix. Una novel·la que pot agradar a un públic ampli, publicada per Edicions de 1984. 

Jardí d'hivern, de Monika Zgustova  

Un recorregut per la història txeca, amb la bella ciutat de Praga de fons, vertebrat per la història de l'Eva, una culta dissident del règim comunista, llibretera de vell, melòmana, enmig de l'amor de dos homes. Una novel·la atmosfèrica i cadenciosa, un plaer estètic. M'ha agradat molt. 

Quim/Quima, de Maria Aurèlia Capmany 

Un homenatge de Capmany a l'Orlando de Virgina Woolf, que l'Editorial Males Herbes publicà el 2018 amb motiu de l'Any Capmany. Una novel·la encisadora, irònica, clarivident, tendra, entranyable i crítica. Una reflexió punyent al voltant de les identitats de gènere. Un regal per als lectors que es mou entre la fantasia i la història.  

Vull afegir aquí que en algun moment em vaig oblidar de fer constar en aquest bloc la lectura d'una altra novel·la de Maria Aurèlia Capmany, Feliçment, jo soc una dona. Fantàstica.  

Camins de Vent i d'Aquarel·la, de Xavier Pujol i Enric Domingo (Pròleg de Jordi Sant) 

El llibre narra, com un quadern de bitàcora, la travessa muntanyenca dels tres protagonistes en terres araneses. M'ha encantat. El text del Xavier, ple de poesia. Les fotos, que també ha fet ell. Les boniques aquarel·les de l'Enric. El pròleg inspirador del Jordi. Tots tres són amics meus i vaig tenir l'honor de presentar el llibre fa uns dies a les Cotxeres de Sants. Orgull d'amics i orgull de barri. 

A la sombra del infierno, d'Empar Fernández     

Una extraordinària novel·la, que m'ha retornat la confiança en la literatura que s'està fent ara mateix, en contraposició a tanta autoficció costumista i mediocre. Encara hi ha algú que sap escriure bones ficcions, gràcies als déus. El protagonista és Manuel, abandonat en un seminari pel seu pare quan era un nadó de pocs dies. La novel·la conté una història potent, una història que ens manté lligats a les pàgines com tota bona narrativa. I de rerefons, la situació social a la Catalunya de meitat del segle XX. No us la perdeu. 

Sembla mentida, de Joan Company Arpa

Un altre llibre que vaig tenir el plaer de presentar, de l'amic Joan Company. Un conjunt de relats aplegats en aquest petit volum, gairebé tots premiats, alguns dels quals tenen una base autobiogràfica (en major o menor mesura). Molt agradable de llegir. 

Un niu de formigues, de Jordi de Manuel  

Un llibre amb set relats dedicats als petits que tenia pendent de llegir del meu admirat i estimat Jordi de Manuel. L'amor per la naturalesa i els animalons, amb el fil vertebrador de les formigues. Senzillament deliciós. 

Seré el teu mirall, de Lluís-Anton Baulenes

Novel·la guanyadora del primer premi Santa Eulàlia. Un text intel·ligent, molt interessant i crític al voltant de la culpa i de la redempció, amb un protagonista perfectament descrit. És una gran novel·la de Barcelona, que esdevé un dels personatges principals. Personalment sempre m'ha interessat la gran urbs com a espai literari (Barcelona o la que sigui). Soc urbanita fins a la medul·la i res com la ciutat per aprofundir en aspectes com l'anonimat, la soledat o l'especulació. Milers d'éssers vivint junts, tan a prop, i amb aquelles grans diferències, aquelles particularitats, aquelles vides tan distintes i tan úniques. La ciutat que ens engoleix i ens aixopluga, la ciutat que ens ignora i que ens pot salvar. La novel·la, a més, negreja de valent. 

Carta de una desconocida, d'Stefan Zweig     

El plaer incommensurable de llegir Stefan Zweig. És la lectura d'aquest mes en un dels clubs que coordino, que va de "ciutats literàries". En aquest cas, Viena. I l'amor torturat de la dona desconeguda. L'he llegit d'una tirada. Quina meravella. 


2 comentaris:

Shaudin Melgar-Foraster ha dit...

Vaig llegir Bon dia, tristesa. Fa molts anys. També he vist la peŀlícula. Però no sabia que Sagan era tan jove quan la va escriure! Jove, sí, però no tant. Caram! Aquests llibres de Viena Edicions, que només he vist en fotos, fan iŀlusió.
No coneixia La dona pèl-roja.
Enhorabona a Mònica Batet!
Només he llegit una noveŀla de Pedrolo del cicle de Temps Obert, i fa segles que la vaig llegir. Vull llegir-les totes i continuar amb les noves noveŀles del cicle, però no hi ha manera de trobar temps (ja saps com és la meva vida).
Ah, mira, aquí tenim una de les noves, la de la Núria Cadenes. Ja saps com em va entusiasmar aquest projecte de Comanegra. És brillant!
Gràcies per totes les mini ressenyes que són curtes però exceŀlents. Quim/Quima la vaig llegir quan el Yotin era petit; me la va dur la meva mare en un viatge. Em va agradar molt. Definitivament voldria llegir Camins de Vent i d'Aquareŀla, també la noveŀla d'Empar Fernández (odio l'autoficció aquesta que esmentes) i Un niu de formigues! La d'Stefan Zweig la vaig llegir també fa molt --i ara m'has fet venir ganes de rellegir-la.

Anna Maria Villalonga ha dit...

Gràcies, Shaudin. Vinga llibres i més llibres!