El fil d'Ariadna (II), un laberint de somnis per a lletraferits de tota mena

dissabte, 30 d’abril del 2011

L'adéu a Ernesto Sábato: sempre al cor


Massa vegades en aquest bloc ens hem de fer ressò dels escriptors que desapareixen, que ens deixen per sempre. Avui ha estat el torn d'Ernesto Sábato, autor argentí nascut el 1911 que ha marxat amb quasi 100 anys. Ha viscut una llarga vida, però el trobarem a faltar. Evidentment, no és el meu estil escriure una necrològica a l'ús, que no ens condueix a res perquè la xarxa en va plena.
En canvi, em complau recordar dues qüestions personals relacionades amb  la seva figura. La primera, la vegada que vaig estar a punt de visitar-lo a Buenos Aires, en un viatge literari  organitzat a l'entorn de l'Escola d'Escriptura de l'Ateneu Barcelonès i que finalment, per motius diversos, no va arribar a bon port. Per a mi, va ser un petit disgust, una petita frustració. Una d'aquelles qüestions  que et fan il·lusió i que queden penjades. Què hi farem. La vida ja les té, aquestes coses.  
La segona, la tarda inigualable que vaig passar devorant El túnel, al meu entendre una de les millors novel·les que he llegit mai. Recordo com si fos ahir que era un diumenge plujós, feia fresqueta. Jo, amb una manta a les cames, tancada a casa, sense recordar gairebé quan tocava menjar o quan tocava anar al bany, vaig introduir-me en l'univers de la ficció i m'hi vaig quedar atrapada, absorta, febril. A partir d'aleshores, he recomanat El túnel a tort i a dret. Quan algú em pregunta sobre una bona novel·la que pot llegir, no en tinc cap dubte. Sempre dic El túnel.
Per tant, això faré avui, recomanar-vos vivament que, si no ho heu fet, la llegiu sense perdre temps. D'una tirada, com jo. No us en penedireu.
Estic segura que, des del cel dels bons escriptors, Sábato ens contemplarà content. Segurament és el millor homenatge que podem retre-li.
Dencansi en pau.    

17 comentaris:

Unknown ha dit...

99 anys prenyats de lletres.....m'endinsaré en "el Tunel"....

Anònim ha dit...

He vist que ha mort. No he llegit "El Túnel", un altre llibre a la llista...

Una bona ressenya Anna Maria.

MARTA VALLS

joan cujan ha dit...

M'afegeixo al teu homenatge, Anna Maria, en pau descansi l'home. L'escriptor i la seva obra quedarà per sempre!!!!

Elies ha dit...

Jo us recomano la seva primera obra:
"Uno y el Universo", reflexions filosofico-científiques molt interessants.
Descansi en pau.

Gemma ha dit...

Una altre pèrdua . Bon viatge.

Anònim ha dit...

Anna, molt emotiu el teu homenatge de comiat d'Ernesto Sabato. Ens quedem més sols sense Sabato i sense Saramago.

Pep Keats

helen ha dit...

Gran autor!! jo no he llegit El túnel, però em va entusiasmar una altra novel·la seva: Sobre héroes y tumbas. El recomano molt!

Anna Maria Villalonga ha dit...

Gràcies a tots. I sí, Helen, "Sobre héroes y tumbas" és una gran novel·la, una mena d'obra magna. També em va encantar. Té fragments esplèndids i únics.
A més, com diu en Pep, ens quedem més sols sense Sábato i sense Saramago, i sense Benedetti (tots tres acomiadats en aquest bloc amb gran sentiment). Ens quedem més sols sense els grans escriptors que, a més, eren grans lluitadors per la llibertat.

Hele la Sabatera ha dit...

Jo quan vaig començar "El Túnel" no el vaig poder deixar em vaig passar gairebé tot el día al sofà llegint, recomane aquest gran llibre.

Anna Maria Villalonga ha dit...

igual que jo, és que no es pot deixar, vertaderament

Unknown ha dit...

Bona nit!
Ja he vist la notícia de la seva mort. No he llegit res d'aquest autor; m'apunto aquests títols que heu recomanat. Que descansi en pau. La seva obra quedarà per sempre entre nosaltres...

mercè trias ha dit...

Bona nit a tots:
Adeu Ernesto Sabato una vida molt llarga e intensa.
Ens has deixat el lleget d'obres m'agnìfiques EL TUNEL tot un dissabte tarda i diumenge tambè, per aprofitar un cap de setmana amb una lectura que no es l'habitual, que et tinguin las pàgines presoneres i no puguis fer un respir!!!..
SOBRE HÈROES I TUMBAS.. tambè he disfrutat però si haig de dir "frapant".. ja sabeu no deixeu de retre homenatje a Sabato llegin aquesta obra...
com sempre recordarem a tots aquest grans escriptors que per sort ha sigut una vida plena per ells i per nossaltres, com he dit avans.

Núria ha dit...

No he llegit pas res d'Ernesto Sábato, i ara mateix m'apunto el llibre q menciones d'El Túnel, Anna Maria, pq m'has fet entrar ganes de llegir-lo... realment, li has fet un bon homentage amb aquesta entrada al bloc! Ai, ja tinc ganes d tenir una bona tarda de vacances (el juliol ja és aquí:) per gaudir d'un llibre d'aquests que no pots deixar i q t fan perdre la noció del temps!! (hi ha res millor?)

Shaudin Melgar-Foraster ha dit...

Ho subscric. Jo també m’he passat anys recomanant “El túnel” a tort i a dret. És una passada. El tinc a la meva llista de noveŀles preferides.

Jordi Canals ha dit...

Una vida i una obra que honra aquest autor.
Descansi en pau.

Llaudal ha dit...

Quan la vida concorda amb l'obra, tenim un gran personatge. Trobo molt encertat l'homenatge que li fas i m'hi afegeixo.

Anònim ha dit...

Una altra gran pèrdua! Descansi en pau.

Fa molt temps que tinc pendent de llegir El túnel.

D'aquest estiu no passa!

IO