El fil d'Ariadna (II), un laberint de somnis per a lletraferits de tota mena

dijous, 2 de juny del 2011

Activisme lingüístic a totes hores i arreu



BENVOLGUTS LLETRAFERITS,
AVUI TOCA L'ACTIVISME LINGÜÍSTIC A TORT I A DRET.
EN MOMENTS COM AQUEST, QUAN AL PAÍS VALÈNCIA I A LES ILLES ELS GOVERNS DEL PP VOLEN ERADICAR LA LÍNIA DE CATALÀ DE L'ENSENYAMENT PÚBLIC, TOTA MOBILITZACIÓ ÉS POCA.
L'AGRESSIÓ A LA LLENGUA CATALANA CREIX I CREIX I EL PITJOR ÉS TENIR L'ENEMIC DINS DE CASA, PERQUÈ ÉS MOLT MÉS DIFÍCIL DE COMBATRE I D'IDENTIFICAR. TANMATEIX, ELLS NO SE N'AMAGUEN. LA IMPUNITAT DE LES URNES (PER MÉS SORPRENENT QUE A ALGUNS ENS RESULTI) ELS PROTEGEIX
PER AIXÒ US ENCORATJO A LLUITAR I A DEFENSAR LA NOSTRA DISSORTADA LLENGUA. AMB TOTS ELS MITJANS POSSIBLES, EN CADA MOMENT, EN CADA RACÓ, FINS I TOT QUAN PUGUI SEMBLAR UNA CIRCUMSTÀNCIA BANAL I SUPÈRFLUA. 
FEM-HO, COMPANYS, PERQUÈ NOMÉS NOSALTRES PODREM SALVAR-LA.
PER TANT, ESCRIVIM, ESTIMEM, PENSEM I, SOBRETOT, PARLEM EN CATALÀ.

DEDICO AQUESTA PETITA ENTRADA I ELS DOS VÍDEOS ALS MEUS AMICS VALENCIANS I MALLORQUINS QUE PATEIXEN TANT ASSETJAMENT LINGÜÍSTIC. NO ESTEU SOLS. CATALÀ, LLENGUA COMUNA!


      

13 comentaris:

Anònim ha dit...

Irreductibles, SEMPRE!

IO

Anònim ha dit...

Hola!!! El lib club, ja l'havia vist, m'ha agradat "repetir". M'indigna els poblemes que tene els catalans de fora de Catalunya per poder viure en català. Ara estic escoltant la canço, del Cesk Freixes, m'encanta!!! Jo també estimo en català!!! Petons.

EL CATALÀ HA DE SER LLENGUA COMUNA!!!!
Marta Valls

Elies ha dit...

No ens callaran!
Visca el català, visca la cultura!
Activisme total, sense defallir!

Yves ha dit...

Som-hi!!!!!!!!!!

Gemma ha dit...

Som-hi tots que tres no i posen !! frase feta que es podría aplicar a qui. com algunes persones ja saven, jo fa temps molt de temps que parlo en català peti qui peti. Si en contesten en cstellà i en responen per el que jo he dit, doncs bé, continuo en catala. Si fan allò tan tipic de : Q? Ho torno a repetir. tinc molt clar que una persona que viu itreballa a Catalunya, i sobretot si és més jove que jo, m'ha d'entendre, si no el vol parlar, doncs que no parli.esclar que hi ha circunstàncies, però ara seria llarg de parla-ne.

Carme Luis tTatje ha dit...

M'emociono tan, cada cop que el veig, no ho puc evitar. Ara més que mai, defensarem la nostre llengua.
Català, llengua comune, al costat de valencians i mallorquins. Tenen una llosa a sobre, que pesa tonalades, jo, no me'n ser avenir que aquesta gent, hagin sabut manipula'ls així.
Tots els Països catalans units!!!
!!! RESISTÈNCIA !!

Duc Engrescador ha dit...

És una vergonya el que passa a les Illes i al País Valencià. Al Principat també anem molt ben servits.
Són els mateixos de sempre, més desvergonyits que mai. No els ho posarem fàcil de cap de les maneres!

Shaudin Melgar-Foraster ha dit...

La Bel, una lectora meva de Mallorca que té 12 anys –tu ja la coneixes, Anna Maria–, em va enviar un missatge fa cap a un mes que em sembla que us pot interessar (Paco i Clara són personatges d’una noveŀla meva):
“Bon dia, Shaudin.
Et volia preguntar una cosa: si algun dia aconseguim la independència, les Illes Balears seràn de Catalunya o d'Espanya?
És important per a mi saber-ho, ja que si quedem sols (els balears) segur que Espanya ens suprimira el català en un no-res.Em preocupa.
Estimo molt el català; és la nostra llengua. Espaya és cruel amb nosaltres. En Paco, l'amic de na Clara, hauria de ser un exemple per a tots els castellanoparlants que viuen als Països Catalans.
Per acabar, només em queda dir una cosa:VISCA EL CATALÀ”

Shaudin Melgar-Foraster ha dit...

En el lipdub he descobert una cosa que no havia vist abans i que m’ha cridat l’atenció (cada cop que el veig descobreixo alguna cosa). Al minut 4:48 si mireu a la dreta, tercera filera (si fa no fa), hi ha una dona molt vella amb una boina vermella (em sembla que és una boina). Si continueu mirant us adonareu que és molt vella. No ho fa gaire bé, per manca de mobilitat, però a mi m’ha emocionat.

Jaume ha dit...

Hi ha una cosa que a mi em volta pel cap. Potser és una simplificació però no crec que vagi del tot errat.
No tot és culpa dels espanyolots peperos. Quants cops heu sentit que parlar català quan hi ha gent que parla castellà és de mala educació?

Penseu-hi un moment: Parlar català sempre i a tot arreu és cosa de mala educació

ergo

parlar castellà sempre i a tot arreu no dóna cap problema d'educació

penseu que és aquesta una bona motivació per a que gent forana aprengui català?

I ara que tenim immigració nova veiem que la gent més recalcitrant a aprendre català menysprea els nouvinguts "porque no se adaptan a lo nuestro". Ho se de bona font: Sóc badaloní.

Cal ser intransigents amb la llengua: Es comença canviant de llengua per deferència i t'acaben omplint de nazis l'ajuntament.

Jordi Canals ha dit...

Aquesta és una actitud que sempre m'ha costat d'entendre

mercè trias ha dit...

Fa uns dies em va passar una situaciò que no sè com definirla, vaig baixar del metro a Gran Via i en aquell moment no vaig tindre referencia de si anava bè per la dreta o esquerra.. passaben per alli unes senyores i els i vaig preguntar vaig bè per ana a x carrer?.. a mi que cuenta yo no soy de aqui, resposta contundent i amb l'educaciò per terra.. torno a fer el mateix amb un xicot que anava per el carril bici, mes amable em diu que no en te ni la mès mìnima idea... i em vaig trovar en la meva propia ciutat preguntan amb cara de pena vostès son d'aquesta zona? em poden dir si vaig bè per anar al carrer x?.. la resposta en català.. em va omplir el cor d'al.legria, cap alli i la 3 a l'esquerra...ufff
Dons lo mès original ès agafar un taxi.. que el conductor sigui Pakistanì,o de Rajastàn d'abaix... com si es de la reserva dels Massais, la qüestiò es que ja comences per l'idioma que ni el castellà et val..per dir el carrer.. 10mi per que posi el tom-tom 10 mès per senyalar cap avall, i ja es d'injusticia que tot això o facin amb el contador ja enjegat.. soc pacìfica.. (ara mès que avans), intento no ser radical ni raciste.. però arriva un moment que dic prou, he baixat del taxi plovent a bots i barrals amb els nets carregats de motxiles.. però tot tè un lìmit al meinys per mi, i tenir que demar o ensenyar per un carrer a la teva propia ciutat preguntan si son d'aquì?? i el Pakistanì colocant el contador avans de dir bona nit, Crec que estem perden els papers i no son els de Salamanca.... VULL PARLAR EN CATALA I QUE EL QUE ESTIGUI AQUI QUE TAMBÈ FACI L'ESFORÇ.. si vas a Suecia, a NY, Anglaterra, etc.. com a mìnim portaràs una guia per poguer comunicar.te.. perque estigueu segurs que las persones l'altre part del mòn o parles el seu idioma o ja pots tindre sed que no tindran la nostre paciencia no t'escoltaràn!!!

Anna Maria Villalonga ha dit...

Perdoneu-me tots que no hagi contestat fins ara. Estic acabant una feina, com alguns ja sabeu, i vaig de bòlit. Els blocs són els primers que ho noten, pobrets, que resten abandonadets.
Gràcies per les vostres intervencions.
Shaudin, ja et vaig dir per un altre cantó que aquesta nena, la Bel, és una crack que emociona al més pintat.
Pel que fa a la senyora del lipdub, així que pugui me la miro. Però segur que tens tota la raó.
Petons a tothom.