El fil d'Ariadna (II), un laberint de somnis per a lletraferits de tota mena

dissabte, 17 de març del 2012

Perduts a l'altre món, de Shaudin Melgar-Foraster


Vídeo de presentació de Quico Romeu

Ja he acabat Perduts a l’altre món, la segona part de la magnífica novel·la de Shaudin Melgar-Foraster Més enllà del somni, que vaig ressenyar en aquest mateix espai. La pretensió de l’autora és confegir la “tetralogia de la interferència” (és a dir, s’ha plantejat que la nissaga consti de 4 capítols). Evidentment, els seguidors hem quedat àvids de saber com continua la història (que Shaudin deixa en un punt àlgid amb alguns interrogants oberts, tal com, estratègicament, li correspon a tota nissaga).
Perduts a l’altre món és un llibre molt diferent del primer, la qual cosa demostra la capacitat imaginativa i creativa de Shaudin, que no s’adorm en un únic registre. Els fets es reprenen allà on els havíem deixat, però la narració adopta l’aire, ja des de les trepidants primeres pàgines, de les més genuïnes novel·les d’aventures. Perduts a l’altre món excel·leix en l’acció, el moviment, els viatges, les peripècies, els esglais de tota mena. Les batalles, les fugides, les persecucions, els ensurts, els perills i fins i tot les morts se succeeixen en una voràgine que no deixa descansar a l’enganxat lector.

Ahir vaig recomanar el llibre en el meu article setmanal al Diari CatalunyaPress (el podeu llegir clicant aquí) i, per tant, no repetiré el que ja he dit allà. Tanmateix, vull remarcar la voluntat de Shaudin de confegir una literatura juvenil allunyada dels tòpics i de la carrincloneria. No pel fet d’anar adreçada als adolescents (que no necessàriament, perquè el públic adult en xalem com uns babaus), la novel·la ha de representar un món idíl·lic on tot sempre acaba bé. Actualment volem evitar al jovent qualsevol tipus de patiment, la qual cosa resulta absolutament irreal i inútil, perquè la vida –implacable– després ja s’encarrega de fer-los saber la veritat. Shaudin no nega la violència, la maldat i la mort. Formen part del món, de la nostra existència. Per tant, no té altre remei que mostrar-los com una realitat inevitable. Amb tot, ho fa amb tanta delicadesa i tant d’encert, que res no li podem discutir.
Perduts a l’altre món incideix en el motiu de l’eterna oposició entre el bé i el mal, fins el punt que un dels personatges protagonistes, l’Anna, es planteja directament la disjuntiva. La resposta de Shaudin no defuig una posició dialèctica:
-        Avi, què és ser dolent?
-        Doncs... fer mal als altres i saber que se’n fa. No et sembla?
-        Però... però... n’hi ha d’altres que... I si es fa mal per... com ara per defensar la terra...?
-        Ah! Això és diferent. Hi ha qui creu que mai no hauríem de fer mal a ningú, ni per defensar-nos, i és una opinió ben respectable, però en aquest cas, per defensa, trobo que cadascú ha de decidir què fer. A mi no em sembla de cap manera que lluitar per defensar-se sigui dolent (p. 258).  
Com en totes les obres de Shaudin Melgar-Foraster, el tractament dels personatges resulta absolutament interessant, entranyable, suggeridor. Shaudin se’ls estima, els acarona, els mima, els perfecciona. Els dota de vida. De carn i d’os. Per això els lectors en els sentim tan nostres i per això ens afecta de veritat veure’ls patir. A Perduts a l’altre món hi passen coses dures, però també tenim boniques sorpreses que ens reconcilien amb l’entorn.
Pirates, tempestes, vaixells, exèrcits, misteris, viatges, gats, amistat, batalles, guerres, paisatges plens de vida... tot això i molt més és Perduts a l’altre món. Una novel·la que recomano amb vivesa a petits i grans. Això sí, abans heu de llegir Més enllà del somni. Si no, no copsareu la bellesa del conjunt.


Apa, Shaudin, a escriure. No perdis temps, que els lectors no podrem aguantar gaire més vivint perduts en la incertesa.     

El meu estimat Groc


16 comentaris:

Anònim ha dit...

Me sembla un molt bon llibre el tinc comenat i tenc moltes ganes de que arribi

Jordi Canals ha dit...

Encara no el tinc però el penso tenir ben aviat

Anònim ha dit...

És una esplèndida continuació de "Més enllà del somni". Les aventures es succeeixen vertiginosament, a mesura que es desvetllen secrets i misteris. M'agrada que no s'hi amaguin ni les misèries ni les morts, com molt bé ha comentat l'Anna Maria, perquè fa sentir la narració més propera i, per tant, provoca emocions (almenys a mi).També agraeixo les pinzellades que hi posa de tebeo i còmic, fins i tot de manga, perquè em rejoveneixen i rememoro moments molt agradables de la infantesa, adolescència i joventut. És tota una epopeia, el que està construint la Shaudin! Hi ha de tot: fantasia, meravelles, misteri, terror, tendresa, violència, deseperació, esperança... Talment com en la vida de cadascú. Genial!

Quina enveja, veure l Groc aquí. Necessito un retrat de la Ling!:-)

Emili Gil

Anònim ha dit...

Veig que el meu comentari ha sortit anonim almenys i possare el nom.
Me vaig llegir el primer llibre i me va agradar molt sé cert que aquest segon no me decebrà.

Juli

Hele la Sabatera ha dit...

!! Viiiscaa ja és a les llibreries !! quines ganes de llegir-lo. Dilluns l'aniré a comprar

Anònim ha dit...

El tinccccc!!!!!
Ara a buscar temps, perque las ganes i son..
M'estic "viciant" com diuen ara els meus nets quan juguen a la play o als SKYLANDERS...
Estudien molt, i quan el cap els i fa "plof" necessitan el KIT-KAT al.lesohers surt aquesta paraula habitual entre els mes joves.. vaig a "viciarme una estona..
Jo faig el mateix quan estic tipa de vidres, pols, i roba per plegar hem "vicio" totalment llegint..
El que hem passa a mi, es que no tinc a ningù que hem digui PROU!!! Axì que la meitat de les coses de casa planejades.. es queden "desplanejades"....
Que i farem soc una "humana" compulsiva de la lectura....
Bom migdia a tots!!!
Mercè

Elies ha dit...

Li prepararé la col·lecció complerta a les meves filles. Que surtin els altres volums aviat!!!

Gemma ha dit...

Llegir la teva "critica" en fa redescobrir el llibre, recordant i veient coses noves. Gràcies.

Anònim ha dit...

Ja l'he llegit jo també.... m'ha agradat molt... i ara a esperar el proper, enganxa el llibre... felicitats per la Shaudin... i gràcies per la crítica, Anna Maria...


MARTA VALLS

Shaudin Melgar-Foraster ha dit...

No m’ho esperava pas! Em pensava que encara no havies acabat la noveŀla. Ets única donant sorpreses! Però, marededéu, i jo ara què dic després de tants elogis? Tret que m’ha encantat la ressenya, és clar. Bé, estic tant emocionada que només se m’acudeix un enorme GRÀCIES!!!!! També a totes les persones que han comentat l’article.
PETONS, POTATITO ANNA MARIA!

Anònim ha dit...

Estic acabant "La mala dona" i començaré "Perduts a l'altre món" de la Shaudin; fins ahir no el vaig tenir, espero que m'agradi tant com "Més enllà del somni".Gràcies Anna per les teva ressenya tant magnífica !! Tura.

Unknown ha dit...

Vaig llegir "Més enllà del somni" i em va agradar molt.

Encara no tinc aquest, però segur que el compraré i el llegiré...no me'l perdria per res del món!!

Una abraçada!!

Anònim ha dit...

Tinc tantes ganes de tenir-los tots dos, que no t'ho pots imaginar, i molt més amb la resenya tan maca que ens has fet. La Shaudin es fa estimar molt.

Gràcies Anna

Carme Luis

Anònim ha dit...

Ostres, fa temps que tinc "Més enllà dels somnis" a la tauleta de nit per començar. M'hauré d'afanyar i continuar amb la nova novel·la.

Després li recomanaré als meus nanos, especialment al gran, que va cap als 15 anys.

Felicitats, Shaudin!

IO

Anònim ha dit...

Jo ja el tenc aquest cap de setmana el començare, amb il·lusió. Sé cert que m'agradarà molt com el primer.

Juli

Jesús (Xess) ha dit...

No cal que digui que m'han encantat tots dos i que estic d'acord que el canvi d'estil fa millorar la tetralogia.
Però se'm fa llarguíssim el temps entre llibres.
Ja sé qués aliè a la voluntat de la Shaudin, però ja tinc "mono" :D
Els recomano per a petits, grans i més grans.