El fil d'Ariadna (II), un laberint de somnis per a lletraferits de tota mena

dilluns, 22 d’agost del 2011

Enric Valor: homenatge centenari


Avui la xarxa va plena d'un nom de luxe: Enric Valor, home de lletres, defensor de la llengua, boníssim escriptor, nascut a Castalla tal dia com avui fa exactament 100 anys. Us enllaço la seva pàgina a l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana per tal que pogueu visitar-la i esbrinar més coses. 
Valor és un d'aquells autors que, tristament, han quedat emboirats amb el pas del temps, de manera que són poc coneguts entre el gran públic i només els iniciats en la llengua i la literatura del nostre país en saben alguna cosa més que el nom.
Com no podia ser d'una altra manera, aquest bloc lletraferit se suma emocionat a l'homenatge a Valor, tot destacant la seva tasca com a novel·lista i rondallista, que a mi, personalment, em fa una especial il·lusió. No debades la literatura popular té una gran relació amb el meu àmbit d'estudi principal, el teatre breu dels segles XVIII i XIX.
Valor va recopilar trenta-sis rondalles de la tradició oral valenciana i les va literaturitzar, contribuint a la important tasca de recuperació del folklore i d'allò que jo defenso sempre, les expressions i dites genuïnes de la nostra llengua que l'inexorable pas del temps fa caure en l'oblit. 


Nosaltres no podem deixar que la seva figura també hi caigui, en l'oblit. Per això tots els blocaires catalans ens hem unit per a aquest homenatge. Personalment, i en honor a  la seva faceta de rondallaire, he decidit enllaçar-vos un espai  on directament hi trobareu uns fragments de rondalles absolutament deliciosos. Estic segura que, després, voldreu llegir molt més. Fins aviat, lletraferits.  




7 comentaris:

Víctor Pàmies i Riudor ha dit...

Si van cap allà, a banda de les rondalles, hi trobaran tantes coses més. Perquè Valor té molt de valor, i tant!

Hele la Sabatera ha dit...

Quin gran home l'Enric Valor !!, recorde com de petita el meu pare el contava les rondalles i jo gaudia d'allò més, són els primers llibres que vaig llegir

Unknown ha dit...

Em fascinen les rondalles!! Entraré a l'enllaç!
De ben petita el meu pare em deixava volums de rondalles i m'encantaven...
Gràcies pel record a aquest gran home!

Duc Engrescador ha dit...

Vull unir-me amb el meu comentari a aquest homenatge a Enric Valor en el centenari del seu naixement. Espero que aquest recordatori serveixi per valorar més acuradament la seva figura i la seva obra.

Shaudin Melgar-Foraster ha dit...

Gràcies per participar, Anna Maria. No podia ser d’altra manera amb la nostra activista literària. És molt important que fem aquest homenatge, ja que és una forma que Valor no acabi a l’oblit, si més no oblidat per les noves generacions.

Anònim ha dit...

Humilment haig de dir que no el coneixia l'Enric Valor.

Bona tasca de divulgació, Anna, cal reconèixer els mèrits de les persones que han treballat per la nostra llengua.

IO

1entretants ha dit...

Moltes gràcies per participar en l'homenatge a Enric Valor! Salutacions!