El fil d'Ariadna (II), un laberint de somnis per a lletraferits de tota mena

diumenge, 2 d’octubre del 2011

Set de llops, de Jordi de Manuel



Molts coneixeu a Jordi de Manuel per les seves magnifiques i personals novel·les negres, però l’autor barceloní, doctor en biologia i professor des de fa molts anys,  també ha conreat altres gèneres. Entre ells, el relat breu adreçat al públic juvenil. És en aquest àmbit que podem situar el volum que ressenyem avui, Set de llops, un recull de set històries amb un fil conductor comú: el protagonisme dels llops, aquests nobles animals que han jugat (i encara juguen) un paper tan pervers en el nostre més arrelat imaginari.
Jordi de Manuel utilitza un gènere tan tradicional com el conte per capgirar la visió del llop heretada de la rondallística de tota la vida, de les faules xiuxiuejades en veu baixa a la vora del foc, de les creences antigues que han tractat injustament aquests animals esplèndids. Des de temps immemorial, les llegendes entorn dels llops no han deixat de situar-lo al bell mig de les més ancestrals històries de por. I és que, cal reconèixer-ho, no hi ha res pitjor que la ignorància, perquè és capaç de desfermar un terror atàvic i irracional que poc té a veure amb la realitat.

Tot això és el que De Manuel es proposa desmitificar i abolir. I, així, teixeix set precioses històries amarades  de tendresa i de comprensió. Personifica els llops i s’hi apropa amb la ment oberta, convertint-los en éssers curulls de vida i de qualitats. Éssers que poden ser amics fidels, que pateixen i estimen. De Manuel poua en el nostre més pregon bagatge cultural i el sacseja, de manera que tot esdevé possible. I trobem llops que es transformen en persona quan hi ha lluna plena o d’altres que són capaços de fer de mascotes o de tenir cura dels ramats.
Darrere de la seva aparença blanca, els temes de Set de llops no són gens banals. Sense caure en una posició didàctica ni moralitzant, els contes adquireixen una gran volada en el seu propòsit d’exaltar la natura i el bosc, reparar la injustícia, criticar actituds humanes com la d’abandonar els animals domèstics, mostrar l’amor i el respecte envers els avis o reflectir la possible empatia entre espècies, inclosa la nostra. Els joves poden aprendre molt llegint el recull, en especial a obrir la ment per adonar-se que totes les coses del món permeten lectures diferents.


Tanmateix, no patiu, lectors. A Set de llops també hi trobareu un nivell de lectura que us remetrà al conjunt de llocs comuns que tots, no ens enganyem, maldem per reconèixer. Així, hi haurà udols a cor què vols, atacs al bestiar i boscos frondosos farcits d’animals salvatges i de misteri. Fins i tot indis sioux hi trobareu. Què més podeu esperar?   
Els relats, plens de fantasia, adopten un llenguatge perfectament adequat als seus destinataris primers (la professió de De Manuel es nota), però també poden fer les delícies del lector adult. Jo n’he gaudit molt, i no només per la meva coneguda fascinació pels llops, sinó perquè els relats s’ho mereixen de ple.


I ja no desvetllo res més. Simplement, si teniu fills o parents jovenets, aquest és un bon regal d’aniversari o de Reis. I, si no, obsequieu-vos el llibre a vosaltres mateixos. Estic segura que no us en penedireu.

14 comentaris:

Hele la Sabatera ha dit...

Jo vull aquest llibre !!!!!

Unknown ha dit...

Jo també el vull!! Aquesta setmana mateix l'encarrego!! Gràcies per presentar-lo. Segur que té tots els atractius que busco en un bon llibre! Petonets!

Patri Cia ha dit...

Prenem nota, Anna

Anònim ha dit...

El compraré per Nadal; el meu net, segur que estarà ben content. Anna, com tu fas, per llegir tan?? de veritat que t'admiro, Tura.

Anònim ha dit...

Gràcies per la ressenya. Promet el llibre. El tindré en compte... Una abraçada!!!! MARTA VALLS

Elies ha dit...

La veritat és que fa molt bona pinta!
A mi també m'agraden molt els llops i les seves històries.
Moltes gràcies a tots dos.
Fins a la propera.

Anònim ha dit...

Aquest, se segur que m'agradarà . M'agraden molt els llops, i totes ¡les seves històries, me'ls estimo molt.
Gràcies Anna.

Carme Luis

Duc Engrescador ha dit...

Justament ahir vaig acabar la lectura de "El cant de les dunes", llibre del mateix autor que em va agradar molt. No serà, de ben segur, l'últim llibre que li llegeixo. ¿Per què no, doncs, escoltar com udolen els seus llops? Gràcies per la ressenya, Anna Maria!

Anna Maria Villalonga ha dit...

Toni, si ja l'has provat no et podràs escapar. Et recomano vivament entrar en l'univers de Jordi de Manuel. És un gran escriptor que enganxa i que té molt a dir. Si vas a "A l'ombra del crim", ho trobaràs gairebé tot. En canvi, "El cant de les dunes" no l'he llegit.

JdM ha dit...

Duc Engrescador, l'Anna Maria és molt amable i em llegeix amb molts bons ulls. "El cant de les dunes" és una de les novel·les que més he gaudit d'escriure-les. La idea està concebuda com una trilogia: El cant de les dunes (1); Mines de coltan (2); Retorn a Gaia (3)... Tinc esbossades les altres dues novel·les i moltes ganes d'escriure-les, però encara no sé com fer que el temps s'aturi per escriure-les ;-))

Duc Engrescador ha dit...

Moltíssimes gràcies a tots dos pel vostres comentaris. M'han fet molta il·lusió. Jo tampoc sé com es podria aturar el temps, Jordi. Espero però, algun dia, poder gaudir tant amb les "Mines de coltan" i el "Retorn a Gaia" com ho he fet amb "El cant de les dunes". Mentrestant, faré cas a la mestressa i, a banda dels llops d'avui, m'endinsaré en les teves obres més "negrotes". Estic segur que m'agradaran!

Shaudin Melgar-Foraster ha dit...

Òndia! Jordi de Manuel és un filó d’or. Vet aquí un altre llibre que no em vull perdre. Llops –m’agraden! Sioux –perfecte! I això del llop que es torna home amb la lluna plena m’ha semblat genial! Visca els llibres de Jordi de Manuel... tot i que encara no n’he llegit cap! Hahaha!

mercè trias ha dit...

Serà qüestio de començar a fer "cartes" ben explìcites, als Reis.. i aprofitar tambe el Noël, aixì ni ahoràn mès....
Temptadores totes les teves resenyes Anna.. J.Manuel tens una "fan" incondicional que ens fà entusiasmar a tots....
Anirem a "buscar" els llops i els siouxs per els nets... i desprès les negrotes que aquestes son les "meves".
Bon dia amics de les lletres!!!

Yves ha dit...

Gràcies per la recomanació!

A mi el llop que m'agrada més és l'estepari... ;-)