El fil d'Ariadna (II), un laberint de somnis per a lletraferits de tota mena

dissabte, 11 de desembre del 2010

"Garbuix de contes", garbuix de lletraferits

La meva amiga Shaudin Melgar-Foraster, que com sabeu viu a Toronto, em va demanar fa uns dies si podia anar en nom seu a la presentació del llibre Garbuix de contes, publicat per l'Editorial Meteora. El volum és una iniciativa de l'Associació de Relataires en Català (ARC) i inclou 35 històries de diversos autors, petits i grans. Podeu anar al Bloc de la Shaudin, que us enllaço aquí, on ho explica molt bé. El cas és que ella era una dels "diversos autors", amb el conte intitulat "L'amanida".



L'acte ha tingut lloc aquest aquest matí a la Biblioteca Tecla Sala de l'Hospitalet de Llobregat. No cal dir que anar en missió especial a una trobada de literatura em feia molta il·lusió, de manera que de seguida vaig acceptar, sentint-me molt honorada per la confiança que em demostrava la bona Shaudin.
Per obrir boca, un trio musical ens ha delectat amb una estona de delicats ressons, que anaven de les danses barroques a peces més actuals però igualment selectes. Tot seguit, s'ha lliurat el premi a la guanyadora de la Gimcana Virtual Literària 2010 i, ràpidament, hem passat al plat fort, la presentació del llibre.

L'ambient que s'ha generat a la sala ha estat càlid i entranyable. A la taula, quatre dels 35 autors ens han fet paleses les seves experiències amb la lectura i amb l'escriptura.
Dos d'ells, com podeu veure a la fotografia, formaven part del grup dels petits, l'Arnau Soler (de 8 anys) i l'Il·lia Sàlvia. Us garanteixo que sentir-los confessar el seu amor pels llibres ha estat una delícia. Quan l'Arnau ha dit que per a ell "aprendre a llegir va ser un plaer" o l'Il·lia ha afirmat que ni recorda quan en va aprendre, però que mai no ha pogut deixar de fer-ho i que no pensa parar; que sempre té un llibre a les mans i que allò que més li agrada és llegir a totes hores, me n'he adonat que tal vegada aquest món no està perdut del tot.

Abans del comiat final, m'he permès el luxe, enmig de l'emoció, d'agafar el micròfon i saludar tothom en nom de la Shaudin. Els he transmès el seu impossible desig de compartir el moment, tot i que jo tenia molt clar que d'alguna manera ella era amb nosaltres. La gent, molt contenta, li ha dedicat un aplaudiment molt emotiu.
Jo també n'estava, de contenta. A més, he aprofitat per apuntar-me a l'Associació, que només coneixia de nom, però que m'ha semblat molt interessant. Espero col·laborar amb ells amb l'aportació de les meves històries i encetar una nova manera de lluitar per la llengua i la literatura en català.

Ja trobaré el moment de parlar-vos més a bastament de l'Associació. Ara tan sols vull compartir amb vosaltres, lletraferits, la crònica d'un matí inoblidable. La il·lusió d'haver representat la Shaudin i l'alegria inesperada d'haver conegut en carn i ossos algunes persones que fins avui només eren un "nick" a la xarxa. Fins i tot he trobat seguidors dels blocs que sabien el meu nom, cosa que m'ha deixat ben parada.
Festa de la cultura, de la literatura, de la llengua catalana. Festa de grans i petits, units per la companyonia i l'amor pels llibres.
Naturalment, he adquirit el volum, que us recomano. I us prometo que, a mesura que vagi avançant en les històries, us en faré cinc cèntims.

Mentrestant, benvolguts lletraferits, una forta encaixada curulla de lletres i de paraules.

11 comentaris:

Gemma C.O. ha dit...

Estic molt contenta que al final hagi sortit el llibre; i si bé els autors adults sóm dignes d'elògi, els infants que tenen aquesta gran passió són d'admirar. Cal mimar aquesta nova llavor. Sort per tots ells.

Anònim ha dit...

Enhorabona a tots els autors i, en especial, a Shaudin. Esperem que continuïs escrivint per a que gaudim durant molt de temps dels teus textos!

M. Mora

LURDES ESTRUCH ha dit...

Ara em ve al cap el conte aquell de l'extraterrestre en una revetlla (?) que vas oferir tu mateixa una vegada en nom de la Shaudin. El vaig trobar fantàsticament ben fet. Igual com la trobo fantàstica a ella, d'aquesta manera virtual que la conec. Una abraçada ben forta a les 2.

Jordi Canals ha dit...

M’adono que a la canalla de seguida que poden els fa il·lusió llegir i escriure i d’aquesta voluntat hauríem de saber treure’n profit. Actes com aquest d’avui son en el bon camí. Enhorabona a la guanyadora d’aquesta Gimcana Virtual Literària 2010 , a la Shaudin per L’Amanida , a tots els participants i a tu, Anna Maria, per estar tothora al peu del canó.

Elies ha dit...

Felicitats a tots els participants en aquest projecte, en especial a les noves generacions que pugen.
Visca la literatura en català!

Shaudin Melgar-Foraster ha dit...

Anna Maria, ets única per escriure un article clarament informatiu i alhora ple de sentiment.
Sempre gaudeixo molt dels teus articles, però en el cas d’aquest, com fou el cas del que vas escriure sobre la meva noveŀla, en sóc part i per tant els sento molt endins.
Celebro d’allò més que la presentació hagi estat un èxit i tu n’hagis gaudit tant. També estic molt contenta que t’hagis apuntat a l’Associació –sens dubte serà una coŀlaboració profitosa per a tots plegats.
Fins ara no coneixia els escrits de l’Iŀlia, però a partir d’ara la llegiré. A l’Arnau sí que l’havia llegit i he passat molt bones estones amb els seus relats. Estic d’acord amb tu, amb nanos com ells el futur s’omple d’optimisme.
I gràcies, estimada amiga, per parlar en nom meu.
Ah, i m’agraden molt les fotografies!
Una forta abraçada.

Unknown ha dit...

Felicitats a la Shaudin pel llibre i als nens per la seva vocació d'escriptors!
Gràcies per fer-nos conèixer aquest esdeveniment.Com dius, Anna, potser no està tot perdut, siguem optimistes!!
Petons!

Anònim ha dit...

Estic molt content de l'èxit de la presentació del llibre "Garbuix de contes", en el qual ha estat un plaer participar-hi. Vos puc assegurar que de cor m'he trobat amb vosaltres a la presentació. També vull donar les gràcies a tots els membres de l'Associació de Relataires en Català per la feina tan ben feta i l'organització i a totes les persones que han participat en aquest projecte

Josep Bonnín

Ferran ha dit...

Un article molt complert Anna, gràcies!

Victòria Cardona ha dit...

Jo també estic emocionada i esperançada. Veig com tu, Anna Maria un futur millor. Veritablement existeixen els lletraferits. Una abraçada.

Anna Maria Villalonga ha dit...

Gràcies, Victòria, per entrar aquí un any després. En un any, la de vivències i novetats amb els Relataires. I l'Arnau, que continua escrivint la mar de bé.
Rellegint l'article, em sembla mentida.
Una abraçada.